Sunday, May 13, 2007

Sjukt god citronpaj

I dag är det mors dag i aussieland. Nu har ju inte jag någon mamma här, men pojkvännens mamma är stand-in när min egen är på andra sidan klotet. Hon frågar hur jag mår, stryker mig över håret om jag har huvudvärk, bryr sig på riktigt om ointressanta saker som händer i mitt liv och lagar mat till mig (dock som bekant i små dockportioner) precis som mammor ska.

Därför har jag bakat min sjukt goda, ganska onyttiga men ändå fett fräscha citronpaj till henne i dag. Här får ni receptet så att ni kan laga åt era mammor om två veckor. Eller närsomhelst. Det är grymt enkelt, till och med E skulle kunna fixa det.

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
150 g rumstempererat SMÖR och inget annat
1-2 msk vatten

Häll i allt det torra i en skål. Skär smöret i små bitar och lägg i. Tvätta händerna människa. Kläm ihop smöret med det torra tills allt är finfördelat och häll sen i vatten, rör runt lite, och vips du har en deg! Om den är lös kan den ligga i kylen ett tag men det spelar ingen roll. Kläm ut degen i en normalstor pajform vilken som helst, täck kanterna med folie och stoppa in i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter. Ta ut och låt stå.

Fyllningen:
2,5 dl vispgrädde (EJ mellangrädde eller andra lightalternativ)
2 jättestora ägg eller tre små, allrahelst tre små
Saft från minst två citroner
Rivet skal från dom två citronerna (fast riv innan du pressar, annars blir det lite sladdrigt och låt för all del bli att riva in på det vita, då kan det bli beskt)
1 dl socker

Blanda ihop allt. Smaka. Vill du ha mer citronsmak häll i lite mer citronjuice. Är det för surt-tough luck (alternativt ha i mera socker). Häll i såsen i det förgräddade pajskalet. Har du tur så har den stannat efter ytterligare 15 minutos i 200 grader, om inte låt den vara kvar i ugnen i kanske 5 minuter till.

Ta ut. Låt svalna men ej till kylskåpstemp. Skär i bitar och servera med vispad grädde och färska hallon om inte de är jättedyra. Då kan man skippa hallonen, det gjorde jag för en litenliten låda kostade $8, jag är ju arbetslös for God's sake nån måtta får det vara. I stället pudrade jag med lite florsocker, det såg förvånande proffsigt ut. 80-talskockproffsigt liksom.


(obs:Pajen på bilden är inte den paj jag bakade i dag men den ser EXAKT likadan ut, jag lovar! Vem som har bakat pajen på bilden har jag ingen aning om men jag googlade "citronpaj" och då kom denna bild upp från IcaKurirens hemsida och det är en mycket talangfull ung(?) man vid namn Eric Josjö som tagit den. Hoppas att han fick smaka på pajen efteråt, och om han fick det så hoppas jag att pajen på bilden var lika god som min citronpaj. Jag hoppas också att Eric Josjö inte letar upp mig och kräver betalt för att jag använde hans citronpajbild. För det har jag inte råd med. I'm unemployed.)

5 comments:

Anonymous said...

Det här är sant - Jag började gråta sist jag lagade mat, så äckligt var det... så den där pajen skulle jag inte våga mig på.../E

Kazuko said...

Nu önskade jag att jag hade en ugn! Men den här japanska modullägenheten är utrustad med typ allt utom denna livsnödvändighet. Det ser goooooottt ut!

Anonymous said...

Jag funderar på att köpa en ugn till Woki. Hon fyller ju år snart. :)

Du är ju bra på presenter C. Tror du Woki skulle gilla en ugn?

DD

CECILIA said...

DD - Are you out of your fu***ing mind? Iväg till Prada med dig nu, seså!

Anonymous said...

Prada vaddå?

Har jag aldrig hört talas om...

DD