Tuesday, October 5, 2010

På allmän begäran

Krämig citronrisotto (2 grabbportioner)

1 knippa grön sparris
6 dl kycklingbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 liten finhackad gul lök
10 cm selleri, finhackad
2 1/2 dl risottoris
Smör
2 dl finriven parmesanost
3 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
Salt och svartpeppar

Bryt bort och kasta de nedre delarna på sparrisen. Skär av knopparna och lägg dem åt sidan, skär stjälkarna i tunna skivor. Koka upp vatten och tärningar eller fond till en buljong, tillsätt vin och citronsaft.

Fräs löken, sellerin och den skivade sparrisen mjuk i en stor klick smör i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och stek under omrörning några minuter. Sänk värmen. Häll i en tredjedel av buljongen och låt den koka in under omrörning. Fortsätt att spä med buljong lite i taget, allt eftersom den kokar in. Rör hela tiden. När det är några minuter kvar slänger du i sparrisknopparna. Risotton är klar när konsistensen är lös och krämig och riset fortfarande har lite tuggmotstånd. Tillsätt en klick smör, det rivna citronskalet och parmesanosten strax innan servering. Smaka av med grovriven svartpeppar och flingsalt. Dekorera med lite rivet citronskal.

2 comments:

Amanda said...

TACK!
Ska testa i helgen.

Erik F said...

Tack, ska också testa i helgen. Återkommer.