Wednesday, February 20, 2008

Word




Jag har en liknande story om böcker som man inte fick läsa för sin mamma. När jag var i åldern 7-14 läste jag allt, och då menar jag allt. Jag var bästa kompis med bygdens bibliotekarie, Sölve hette han, och samtliga böcker i mina föräldrars bokhylla plöjdes på helger, kvällar och skollov (detta var alltså innan folkölsfyllorna). En kväll när jag som kalvbent elvaåring i urväxt pyjamas scannade bokhyllan i jakt på något som kunde stilla min läshunger hittade jag Rädd att flyga av Erica Jong. Frågade mamma om den var bra och plötsligt såg hon jättekonstig ut, stammade något om "bok för vuxna" och sedan försvann boken från billybokhyllan. Men det var ju naturligtvis inga problem, min dealer Sölve beställde hem den från stora stadsbibblan och jag läste i smyg. Jag minns att jag tyckte att den var ganska dålig.

3 comments:

Anonymous said...

Sölve, vilken hjälte! Man kan ju undra om han som "proffs" ens höjde ett ögonbryn inför elvaåringens bokval.

Mel said...

Rädd att flyga har jag aldrig läst, den måste jag ha missat totalt. Däremot läsate jag Grottbjörnens Folk (naturligtvis) när jag var i den där bokslukaråldern på mellanstadiet. Läste, gömde under sängen och gud nåde om mamma eller pappa hittade! Haha!

Amanda said...

Och Sagan om Isfolket, herreguuuud. Fast sån skit befattade dom ju sig inte med på bibblan så då fick man låna en kasse begagnade av Magnus Johanssons käcka morsa som t o m hade en alunrot (?) i silver om halsen.