Wednesday, July 2, 2008

Don't Mess with the Bidragssamhälle


Först fattade jag ingenting. Besökarantalet på bloggen hade svingat sig upp till rekordnivåer och inläggen i kommentarsfältet likaså. Allt på bara några timmar.

Men det tog inte så länge förrän svaret låg framför mig: Don't mess with Försäkringskassan. Denna svenska institution, ryggraden i bidragssamhället.

Här är några av, de flesta anonyma, reaktionerna på föregående inlägg:

"ja då visar det sig vilka som är födda med silversked i mun och har rika föräldrar som har kunnat ta hand om deras ekonomi genom alla år. Tyvärr har inte alla det så gott ställt och dessa som inte haft turen att bli födda i rätt familj skall bli spottade på av er, överklass-packet, för det? Om det är någon/några som skall skärpa sig så är det NI, fast det är klart, ni kanske kämpar för rätten att använda slavar på bomullsfälten med? Tycker ärligt talat synd om er..."

"Precis så! Eller se till att skaffa en buffert för guds skull om du nu väljer att skaffa fem ungar. Suck."

"Vilka fullständiga idioter ni är!"skaffa en buffert..." MÄrks att ni inte har en aning om hur riktiga livet funkar! Själv har jag en buffert men vet hur det är att vara drabbad av F-kassan. Om vi har det bästa systemet i världen...hur kasst är det inte i andra länder då?? Man kan alltid jämföra men om man jämför skit m skit ???"

"Fast när det nu är som så att vi har en försäkringskassa och de själva säger att man ska anmäla senast den 20 för att få pengar utbetalt i tid så är det rent ut sagt för djävligt när de sedan inte håller detta. De samlar även på sig e-postadresser, hur jävla svårt kan det vara att skicka ett mail och informera om detta?Gällande familjen Granstedt så har jag full förståelse för att en sommar utan pengar är rätt tufft. När man har små barn så vill man ju gärna hitta på aktiveteter med dem, och för detta behövs pengar. Även om man inte har speciellt höga ambitioner med semestern. Kom tillbaka när du har skaffat familj så får du se hur lätt det är att klara sig ekonomiskt utan hjälp."

"Vad gör hon med de 7500 kr som hon får i barnbidrag för sina 5 barn då? Det borde väl räcka till en varmkorv i alla fall!"

Så här tycker jag. Och jag får faktiskt tycka, för även om jag inte har barn så har jag varit barn själv. Och tro det eller ej, men jag är så långt ifrån överklasspack man kan komma och vet precis hur det var när föräldrarna hade 50 kronor kvar veckan innan lön. Hell, jag själv har ofta INGA pengar kvar innan lön. Jag tycker inte att det är ett problem att man är tvungen att låta bli att handla skräp och godis när man tar med barnen på Pajala marknad på sommarlovet. Jag tycker inte heller att det är världens undergång att man inte kan åka till Leos Lekland eller Skara Sommarland eller fucking Disneyworld med ungarna. Sånt är livet, ibland kan man inte göra sådana saker och då är det banne mig bara att packa smörgåsar och saft, hoppa upp på cykeln och åka och bada. Eller plocka kottar, spela fotboll, läsa böcker man lånat från bibblan eller hoppa hage. Eftersom jag inte har några barn så är jag ju inte direkt in tune med vad ungar gör nuförtin, men you get the picture.

Däremot så tycker jag att det är ett FRUKTANSVÄRT om man inte har mat att ställa på bordet till sina barn tre gånger om dagen. Och det är TRAGISKT om man inte har råd att köpa ordentliga och varma kläder till barnen. Det är också ett STORT PROBLEM om man inte kan få pengarna att räcka till räkningarna varje månad.

Men att gå på Pajala marknad på sommarlovet och "bara se men inte röra" klassar jag högt på listan av i-landsproblem.

2 comments:

Anonymous said...

Fast det här med att "inte ha några pengar kvar innan lön snacket" är ju rätt lamt. Det beror ju helt på hur man handlar eller hur? och människan funkar ju så, finns det pengar så handlar hon. Och då spelar det inte så stor roll hur mycket pengar man hade när man började handla. Allt är ju relativt.

Hugos familj said...

Jag håller med dig Cecilia! Ett i-landsproblem är vad det är!