Wednesday, April 15, 2009

Wedding meltdown

Kära dagbok,

Herregud jag ska gifta mig om 3 månader och har varken bokat kyrka eller cateringfirma än. Klänning har jag i alla fall, en stylish liten sak från Lisa Ho som jag delar med en kompis som ska gifta sig i juni. Vi betalar halva var och om skicket tillåter efter två bröllopsfester så säljer vi den på eBay efteråt, all in the name of the GFC. Borde förmodligen även boka in hår och smink någonstans men utbudet i Falun lämnar en hel del att önska unfortunately. Har haft ett par slängar av bridezilla, bland annat när mina föräldrar liksom helt tog över planeringen av festen och kringarrangemangen, de ville exempelvis att vi skulle ha ett cirkustält, röd- och vitrandigt men då sade både jag och Andy bestämt ifrån. Helst vill jag gifta mig klockan fyra men nu är det tydligen så att det är just det klockslaget som alla vill gifta sig och för vår del återstår endast möjligheten att ha vigseln klockan 2 om vi nu ska ha ett kyrkbröllop. Först ville jag inte det alls överhuvudtaget över min döda fucking kropp (jesus och hans pappa gud är världens största lögn) men sedan så tyckte Andy och även hans faster att det vore en bra ide för det är ju så fint inne i kyrkor. Min mamma skulle gråta och skrika av lycka om det blev i kyrkan. I alla fall vad tycker ni, kan man gifta sig i kyrkan fast man inte är troende någonstans? Fotograf har jag åtminstone fixat, tyvärr blev det inte mitt förstahandsval utan i stället en före detta pressfotograf från Arbetarbladet i Gävle. Han och jag brukade träffas vid diverse brottsplatser, bankrån, mord och en och annan bockbränning. Vad tror ni om vigsel klockan två, ni som gift er? Blir en ganska tidig middag men vad vet jag, det kanske inte spelar någon roll? Skulle så himla gärna vilja ha ett jazzband som spelade på festen. Hur gör man ett program för vigseln, vad ska man ha för underhållning, två låtar eller inga? Diktläsning? Måste man ha psalmer om det är ett kyrkbröllop? I don’t dig hymns. En annan sak som är helt säker är att vi ska ha korv med bröd som nattamat, helst en riktig korvvagn som man bara kan rulla fram. Och så ska vi åka till Paris på en minihoneymoon innan vi åker hem till Oz. Den riktiga bröllopsresan tar vi lite längre fram när vi har mer tid. Det känns som att jag fokuserar på helt fel saker (nattmat, honeymoon och jazzband) fast vi varken har partytält, kock, servispersonal eller catering. Man I need a wedding planner (one who's not my Mum).

Måste jobba lite nu, hörs imorgon,

C

5 comments:

Fredrik Jansson said...

Lugn!
Allt bygger på att göra listor. Då känner man sig trygg och kan slappna av. Vi får ta en tid på skype tillsammans med Anna, hon har gjort massor av bröllop.
Lugn bara lugn. Du fixar det.

Andreas & Jennie said...

Minns du mitt bröllop? Middagen tar tid på bröllop. Två kan alltså vara en bra tid för vigsel så att man både hinner äta och dansa innan man ska åka hem. Kram J

jennybd said...

Cecilia, min enkla lilla erfarenhet säger att allt blir bra hur det än blir. Just den där lördagen i juli kan det regna, vara rödvitrandiga partytält, präst eller annan, 4 dikter och ett brassband eller bara en tvåminutersvigsel, sill och potatis eller nån lyxig buffé, 4 vänner eller 100 - men vet du - det kommer inte spela nån större roll. Det kommer under alla omständigheter bli en av de bästa dagarna i ditt liv!
Jag var missnöjd med håret, tveksam om klänningen , stressad över båttider och försenad servieringspersonal, nervös inför svågerns lååånga tal och dessutom öste regnet ner. Och INGENTING kunde ta ner mig från molnen när vigseln var över och partyt igång! Det var den absolut bästa fest jag någonsin varit på! Puss o kram Jenny

Em said...

Jag tycker absolut borgerlig vigsel om ni inte är troende. Visst är det fint i kyrkan, men det kan vara MINST lika fint att gifta sig utomhus. Vi gifte oss vid en sjö förra hösten under singlande höstlöv och det var väldigt vackert och kändes som vi. I kyrkan måste du ha minst två psalmer och prästen kommer att prata om Guds välsignelse, alla måste be Fader vår etc. etc. Det skulle ha känts väldigt konstigt för oss som inte är troende alls.

Med en vigselförrättare kan ni lägga upp vigseln precis som ni vill. Vi hade välkomna-hälsning, solosång, dikt (vigselförrättaren hade en jättefin hon föreslog), vigselakten (man kan välja mellan en kort på typ 30 sek eller en längre på typ 2 min), solosång igen och sen utgång där en gitarrist gick efter oss medan han spelade och sjöng och alla gäster följde med efter honom och sjöng med. Det var helt fantastiskt.

Lycka till med planerandet!

CECILIA said...

Tack alla för bra tips och lugnande råd. Listor är skrivna, nu väntar jag bara på att få börja bocka av... Känns bra med vigsel klockan två också, tack Jennie för påminnelsen.
Em, fattar vad du menar, men jag tror att det blir bra. Är inte troende alls, men eftersom jag betalat kyrkoskatt i många år så är det definitivt på tiden att jag får något för pengarna. Ser det som en välförtjänt lokalhyra helt enkelt. Plus att vi lyckats hitta en engelsktalande präst, och det fanns inga borgerliga vigselförrättare som pratade engelska flytande.