Tuesday, March 10, 2009

Träning is the shit


OBS: Läs EJ detta om du vill fortsätta vara i denial om fördelarna med att träna och leva ett hälsosamt liv, du kommer bara att bli irriterad på den hurtfriska tonen.

Med anledning av detta inlägg anser Spacebabe att jag borde starta en frågespalt, och hon börjar med att själv ställa en fråga som baseras på detta inlägg. Här är hennes fråga:

Shit alltså, jag började träna men lyckades aldrig komma iväg mer än 1 gg/v, nu har jag avslutat gymkortet, men tänkte börja gå promenader ist (vågar inte använda ordet powerwalka, vet ej riktigt vad det betyder). Och kanske lyfta lite hantlar hemma och göra sit-ups.Min fettprocent är 31, vid 33 är man överviktig! Vad ska jag göra? Köpa gymkort igen???Tacksam för svar. (Nu när du ändå blivit allmän frågespalt.)

Kära Spacebabe, tack för ditt brev. Jag förstår precis hur det känns, å ena sidan är du inte helt nöjd med hur du ser ut men å andra sidan så känns det som att det kvittar. Du vet att du borde göra något och irriterar dig på att jeansen är för tajta, men samtidigt så skriker rösten i huvudet "Men vafan, ORKA liksom". Och så tar du en till portion bara för att det är så gott, inte för att du behöver. Been there done that. Men allvarligt, om du inte gör något nu så kan det bli tio gånger jobbigare om några år. Du är inte tillräckligt gammal för att sluta bry dig, så mitt budskap till dig är: Skärpning! Det finns ett gäng snygga outfits på H&M och Monki som bara väntar på att bli dina.

Gör så här:
Köp gymkort igen, för att bränna fett måste du bygga muskler. Om du, som många andra, känner dig som en tönt på gymmet och inte riktigt vet vad du ska göra så är det värt pengarna att ha en PT några gånger som ger dig ett träningsprogram och visar hur du ska göra övningarna. Jag började ju med en detox, det var grymt men kanske inte passar alla.

Köp även ett bra proteinpulver (jajajaja jag vet, det låter som värsta muskelbyggartipset men tro mig, det är svårt att få i sig tillräckligt med protein som behövs för att bygga muskler som i sin tur bränner fett även när man sitter i soffan och degar). Detta proteinpulver tar du ett par matskedar av i en blender med frysta hallon och blåbär, två sacketter (because refined sugar is the devil) och 3dl lättmjölk och dricker när du kommer hem från träningen.

Vad gäller kosten i övrigt så här det i princip nolltolerans på kolhydrater av typen vit pasta, ris (sorry), potatis, vitt bröd men ok med små mängder fiberpasta, råris och riktigt grovt (osötat) bröd (because sugar is the devil). Max 3 frukter om dagen. Obegränsat med grönsaker. Massor av magert kött och fisk. Keso is the shit till allt, med fruktsallad, på knäckemacka, i soppa eller som mellanmål med lite tinade frysta bär. Varför är keso the shit? Sjukt mycket protein, lite fett och kolhydrater och extremt mättande. Ha alltid en påse rostade naturella mandlar i handväskan, perfekt snacks. Men max en barnnäve om dagen. Om du ofta dricker latte och cappucino så är det värt det att byta ut mot svart kaffe med lättmjölk.

Alkohol ska du också helst låta bli i största möjliga mån. Alkhohol innehåller socker och (fyll i själv) socker is ... .....

Tillbaka till träningen. Powerwalka är, precis som keso, the shit. Men man måste göra det i minst 45 minuter, helst en timme eller mer. Det handlar egentligen bara om att gå så fort du kan, precis på gränsen till att kroppen vill börja springa. Bränner galet mycket fett, särskilt om du gör det innan frukost. Passar utmärkt att göra det på gymmet och tajma med ditt favvotvprogram. Om du hatar att lyfta hantlar och sitta i konstiga maskiner på gymmet så har jag hört att pilates är bra också. Men yoga bränner man inte mycket med, man blir bara vigare.

Jag vet vad du tänker nu. Du tänker att fy fan vilket tråkigt liv. Och det kan ju du sitta där och tänka.Men det blir faktiskt lite mindre tråkigt när man en dag i veckan kan, och ska, äta precis vad man vill. Dels för att det blir enklare att inte synda i veckorna för att man har något att se fram emot, men också för att få upp förbränningen på topp. Så, en dag i veckan, go crazy. Käka allt. Drick allt. Inga begränsningar. Men du kommer märka efter ett tag att du faktiskt inte svullar lika mycket de här dagarna, fast du får. Jag tror att det handlar om att man känner att kroppen inte mår bra av för mycket skit.

Hur ofta ska du träna? Så ofta du kan. Om du tränar igenom hela kroppen ordentligt när du styrketränar så räcker det med 2 gånger i veckan till att börja med. Kör alltid styrka innan kondition på gymmet, då bränner du mer. Om du dessutom ställer klockan en timme tidigare två morgnar i veckan och går ut och powerwalkar innan jobbet så kan jag lova dig att du kommer att vara i grym form när det är dags att dra på dig bikinin i juni. Simning är ett jättebra komplement också. Det går faktiskt mycket fortare än man tror, man hinner en hel del på tre månader om man bara vill.

/Cecilia

Nu är det drygt sex månader sedan jag gjorde min helomvändning med livsstil och träning och jag kan ärligt säga att jag ALDRIG mått så bra fysiskt som jag gör nu. Och jag är 34 år. När man mår bra fysiskt så påverkar det den psykiska hälsan i väldigt stor utsträckning också. Jag sover sjukt bra, som en klubbad säl (detta efter att ha haft sömnproblem i flera år). Jag är gladare, jämnare i humöret. Massor av energi. Extremt stolt över mig själv att jag lyckades nå mitt mål och bibehålla livsstilen. Bara det är ju egentligen nog-att kunna gå omkring och klappa sig själv på axeln och tycka att man är duktig. Känner mig stark, och det är en grym känsla att ha en funktionell kropp. En kropp som klarar att springa till bussen utan att kollapsa, en kropp som pallar att ta trapporna 5 våningar upp när hissen är trasig utan att behöva hämta andan i tio minuter efteråt. Nej, jag går inte på bio lika ofta och jag ser inte lika mycket film hemma i soffan eftersom jag ofta tränar på kvällarna, men det är värt det. För när jag väl ligger i soffan och slappar så gör jag det med gott samvete. Och nej, jag äter och dricker inte lika mycket goda saker som jag gjorde innan, men när jag gör det så smakar det fan så mycket godare. Det enda jag ångrar är att jag väntade så länge med att ta tag i mig själv.

No comments: